Кінотеатр Жовтень

Земля

1 год 24 хв.

0+

Альфа
0+
Мелодрама

Про фільм

  • Вік:

    0+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Олександр Довженко

  • Дата виходу:

    12.11.2023

  • Мова:

    німий з українськими інтертитрами та англійськими субтитрами

  • Жанр:

    Мелодрама

  • Тривалість:

    1:24

  • Виробництво:

    СРСР, ВУФКУ Київ, 1930р.

  • У головних ролях:

    Семен Свашенко, Степан Шкурат, Юлія Солнцева, Олена Максимова, Володимир Михайлов, Микола Надемський, Петро Масоха

 

12 листопада запрошуємо на показ за участю кінознавиці Довженко-Центру Олени Пензій

Картина демонструватиметься з записаним саундтреком від ДахаБраха.

 

 

Глорифікована в Україні після смерті Довженка, авангардистська стрічка, заборонена через 9 днів після виходу в прокат, породила чи не найбільшу кількість контроверсійних тлумачень. Сповнена ліричного пантеїзму, й водночас утопічної екзальтації, вона продемонструвала всю неоднозначність українського цивілізаційного вибору 1920-х, кульмінацією якого стала драматична колективізація.

 

Олександр Довженко – чи не найвизначніша й водночас найконтроверсійніша – постать української культури радянської доби. У своїй творчості він розробив політичний і культурний проєкт України, далекий від догматичного комунізму: в цьому – умовно авангардистському – проєкт парадоксальним чином поєднувались футуризм і традиціоналізм, утопізм і консерватизм. Здатність мислити міфологічно, позачасово, обіймаючи цілі історичні епохи й асоціюючись із власним народом, робить Довженка постаттю цілком героїчною.

 

На міжнародному референдумі кінокритиків у Брюсселі 1958 року цю стрічку було названо одним із 12 найвизначніших здобутків світового кінематографа. У найбільш авторитетному сучасному рейтингу найкращих фільмів усіх часів, яке проводить британський журнал Sight & Sound, в результаті опитування 846 кінокритиків, істориків та режисерів у 2012 році фільм «Земля» посів 171-е місце.

 

У 2012-му році «Земля» на замовлення Довженко-Центру була відреставрована. Новий музичний супровід для фільму створив український етно-хаус гурт «ДахаБраха», музика якого переорієнтовує акценти «Землi» з ідеологічних на загальногуманістичні. Прем’єра відреставрованої «Землі» з новим саундтреком відбулася на Одеському МКФ 21 липня 2012 року.

Дивіться також