Кінотеатр Жовтень

Осяяння

1 год 25 хв.

16+

Альфа
16+
Драма

Про фільм

  • Вік:

    16+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Володимир Денисенко

  • Дата виходу:

    25.05.2024

  • Мова:

    демонструється українською мовою

  • Жанр:

    Драма

  • Тривалість:

    1:25

  • Виробництво:

    УРСР, Кіностудія ім. О. Довженка, 1971р.

  • Сценарій:

    Володимир Денисенко

  • У головних ролях:

    Богдан Ступка, Володимир Скоморовський, Нонна Терентьєва, Галина Долгозвяга, Олександр Гринько, Василь Симчич, Володимир Олексієнко, Костянтин Губенко, Толя Карпенко

 25 травня о 15:30 відбудеться спеціальний показ за участю Олега Оліфера, кінознавця Довженко центру  та Олександра Денисенка, українського режисера та сина Володимира Денисенка.

Довженко-Центр демонструє оцифровану копію єдиної доступної позитивної копії фільму, віднайденої на Кіностудії ім. Довженка.

 Молодий вчений-генетик Юрко Морозенко робить важливе відкриття, що має наблизити науку до розуміння природи онкологічних захворювань. Схвильований успішним експериментом він не поспішає ділитись результатами з керівництвом, яке скептично ставилось до його проєкту.

 “Осяяння”, маскуючись під професійну драму з життя радянських науковців, розповідає історію комунікаційної та екзистенційної кризи людини у великому місті. Головний герой живе у новому мікрорайоні Києва, проте все ніяк не може розпакувати речі. Віддаляючись від дружини і колег, він все глибше занурюється у “сни наяву”, свої мрії і спогади про дитинство.

 Після виходу у 1972 році “Осяяння” прохолодно зустріли в Україні, а у московскьих профільних кіновиданнях вийшла серія розгромних статтей. Стрічка Володимира Денисенка вважалась амбіційним, але невдалим прикладом українського поетичного кінематографу на урбаністичному матеріалі. З цим статусом фільм на десятки років зникнув з українського кіноканону.  Зараз “Осяяння” сприймається як втрачена ланка української поетичної школи, яка характерній візуальній виразності для всього напрямку додавала психологізм, міське середовище сучасника.

             _____________________________________________________________________

23-26 травня до Дня Києва в кінотеатрі «Жовтень»  проходитиме фестиваль-подорож КИЇВКІНОФЕСТ. Насичена кінопрограма проведе вулицями улюбленого міста в класичних і сучасних фільмах, від 1928 року до сьогодення.

Окрім того, на гостей КИЇВКІНОФЕСТУ очікує Лекторій, Виставка, Ярмарок та Базар-кіноплакатів.  Детальніше в програмі

Співорганізатори  фестивалю КИЇВКІНОФЕСТ - Довженко-Центр та культурно-благодійний захід НЕречизм.

Інформаційний партнер фестивалю -  Київстар ТБ.

Дивіться також