Кінотеатр Жовтень

Тарас Шевченко

1 год 48 хв.

0+

Альфа
0+
Біографічний
Драма

Про фільм

  • Вік:

    0+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Ігор Савченко.

  • Дата виходу:

    13.06.2024

  • Мова:

    українська мова із українськими субтитрами

  • Жанр:

    Біографічний, Драма

  • Тривалість:

    1:48

  • Виробництво:

    УРСР, Виробництво Київська кіностудія художніх фільмів, 1951р.

  • У головних ролях:

    Сергій Бондарчук, Іван Переверзєв, Павло Шпрингфельд, Михайло Названов, Олександр Хвиля, Гарен Жуковська, Леонід Кміт, Микола Тимофєєв, Микола Гринько

 13 червня о 17:30 запрошуємо спеціальний показ фільму «Тарас Шевченко» (1951). Картину представить Станіслав Битюцький, кінознавець Довженко-Центру.

 

Біографічний фільм Ігоря Савченка «Тарас Шевченко» охоплює лише частину життя українського митця. Починаючи з 1841 року, коли magnum opus поета уже був виданий, і закінчуючи поверненням із заслання, що тривало десять років.

Стрічка входила у тематичний план кіностудії ще з другої половини 1940-х рр. Зрештою зйомки «Тараса Шевченка» закінчують після смерті постановника Ігоря Савченка його учні. Фільм виходить на екрани у період повоєнного «малокартиння» у кінематографі та інтерпретує біографію поета, як того вимагає доба пізнього сталінізму.

Життєвий шлях Кобзаря – складний, з яскраво вираженим соціальним конфліктом. У стрічці Шевченко у виконанні Сергія Бондарчука з’являється у трьох іпостасях – студентом Академії мистецтв, революціонером і бранцем. Усі вони, відповідно до зауважень Сталіна, мали відповідати позиції радянського режиму того часу.

Попри ідеологічне забарвлення фільм вражає роботою художника Миколи Резніка, операторів Данила Демуцького та Івана Шеккера, а також музичним супроводом Бориса Лятошинського.

 

 

Показ відбувається в рамках Soundtrack: Ukraine — фестивалю музики українського кіно. Чотирі дні, пʼять композиторів, 9  фільмів – з 13-16 червня.

 

Фестиваль Soundtrack: Ukraine започаткований у 2024 році в Києві, він поєднує кіно (ігрові, документальні та анімаційні фільми), але сфокусований на призму музики — на розумінні того, що саме музика «додала» сюжету, який контекст існував поза музикою, якою людиною вона написана, як створювався саундтрек України протягом сторіччя німого та звукового кіно. 

 

Soundtrack: Ukraine прагне виходити за межі кіноекрана, дозволяючи глядачам побачити, як саме музика змінює,  рухає та доповнює кіносюжет. Головні частини фестивалю — кінопокази, цикл обговорень музики щодо кіно фахівцями, концерти, саме тому Фестиваль обʼєднує команди та простори кінотеатру «Жовтень», Національну філармонію України та Довженко-Центр.

Дивіться також