Кінотеатр Жовтень

Мамай

1 год 20 хв.

12+

Альфа
12+
Драма
Історичний

Про фільм

  • Вік:

    12+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Олесь Санін

  • Дата виходу:

    14.06.2024

  • Мова:

    українська мова

  • Жанр:

    Драма, Історичний

  • Тривалість:

    1:20

  • Виробництво:

    Україна, Кіностудія ім.О.Довженка, 2003, 80 хв

  • Сценарій:

    Олесь Санін

  • У головних ролях:

    Вікторія Спесивцева, Назл Сейтаблаєва, Андрій Білоус, Сергій Романюк, Олесь Санін, Ахтем Сейтаблаєв, Ельдар Акімов.

 14 червня о 19:50 відбудеться спеціальний показ стрічки Олеся Саніна «Мамай»!

Картину представить  Станіслав Битюцький, кінознавець Довженко-Центру. 

В основу фільму покладено українські та кримськотатарські легенди. Перша – «Дума про трьох братів азовських», українська пісня, яка у 16 столітті передавалася із вуст в уста кобзарями та згодом була занотована Миколою Лисенком та Григорієм Квіткою-Основ’яненком. Друга – епос тюркських народів, зокрема кримських татар, «Пісня дервіша про трьох доблесних мамлюків», де мова йде про трьох братів, які залишили службу найманцями, почувши плач Золотої Співочої Колиски. І третя – написана самим режисером історія про кримськотатарську жінку, яка виходжує молодого козака, знайденого при смерті. Ім’я цього козака – Мамай.

 

«Мамай» - дипломний фільм випускника Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого Олеся Саніна, майстром якого був легендарний український режисер Леонід Осика. Тож не дивно, що «Мамай» - це також й доволі особиста історія, адже ще з дитинства Санін захоплювався українською історією та фольклором, а згодом й сам серйозно зайнявся кобзарством.

 

В своєму дебюті Олесь Санін виступив одночасно режисером, сценаристом та доклав руку до художнього оформлення та написання пісень до стрічки. Так він не просто звернувся до національної міфології, а спробував створити одночасно велике історичне кіно та авторське висловлювання, в центрі якого були народні пісні.

 

Після виходу фільму думки про нього розділилися. Одні критики вважали його новим словом в українському кіно, інші – нарікали на сценарій. Проте всі відмічали візуальну складову стрічки та сміливість режисера-дебютанта.

 

«Мамай» став другим після «Приятеля небіжчика», фільмом, який було висунуто від України на здобуття премії «Оскар» у номінації «Найкращий іншомовний фільм». В той же час оператор фільму Сергій Михальчук за свою роботу отримав низку фестивальних нагород. А 2004 року він, разом з режисером Олесем Саніним, композиторкою Алла Загайкевич та виконавцями головних ролей Вікторією Спєсівцевою й Андрієм Білоусом був удостоєний Державної премії України імені Олександра Довженка.

 

 

Показ відбувається в рамках Soundtrack: Ukraine — фестивалю музики українського кіно. Чотирі дні, пʼять композиторів, 9  фільмів – з 13-16 червня.

 

Фестиваль Soundtrack: Ukraine започаткований у 2024 році в Києві, він поєднує кіно (ігрові, документальні та анімаційні фільми), але сфокусований на призму музики — на розумінні того, що саме музика «додала» сюжету, який контекст існував поза музикою, якою людиною вона написана, як створювався саундтрек України протягом сторіччя німого та звукового кіно. 

Soundtrack: Ukraine прагне виходити за межі кіноекрана, дозволяючи глядачам побачити, як саме музика змінює,  рухає та доповнює кіносюжет. Головні частини фестивалю — кінопокази, цикл обговорень музики щодо кіно фахівцями, концерти, саме тому Фестиваль обʼєднує команди та простори кінотеатру «Жовтень», Національну філармонію України та Довженко-Центр.

Дивіться також