Кінотеатр Жовтень

Та, що входить в море

15 хв.

0+

Альфа
0+
Мелодрама

Про фільм

  • Вік:

    0+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Леонід Осика

  • Дата виходу:

    16.06.2024

  • Жанр:

    Мелодрама

  • Тривалість:

    15 хв.

  • Виробництво:

    УРСР, Кіностудія імені Олександра Довженка, 1965р.

  • Сценарій:

    Леонід Осика, Євген Хринюк

16 червня о 13:40 запрошуємо на спеціальний показ фільму Леоніда Осики. 

Перед показом відбудеться лекція Деркач Тетяни, керівниці фільмофонду Довженко-Центру.

А після - на вас чекає розбір творчості композитора Володимира Губи, музика якого звучить у фільмі, з музикознавцем Олексієм Шмураком.

 

Коротка поетична притча про початок людського життя та місце людини у світі. З маси людських тіл на сонячному пляжі, виокремлюється одна сім’я. Маленька дівчинка грає на березі моря, і воно стелиться перед нею наче вільна поетична стихія буття. Поруч – її батьки, їх присутність настільки природна, немов вода і пісок. А десь неподалік вирує буденне життя.

 

Уже у цій короткій замальовці Осики помітні пошуки нової візуальної мови, образної поетики, сміливість відійти від наративності і соцреалістичного канону. Фільм вперше в післявоєнному українському кіно працює з темою тілесності, оголеним чоловічим і жіночим тілом. Важливі елементи фільму – доторки і різні фактури, які, вхоплені камерою Михаїла Бєлікова, створюють окремий чуттєвий пласт сприйняття стрічки.

Це перша співпраця режисера з композитором Володимиром Губою, який згодом працюватиме і на всіх наступних фільмах Осики та стане одним із представників київського музичного авангарду.   

 

«Та, що входить у море» – дипломна робота Леоніда Осики у ВДІКу, яку він знімав на Київській кіностудії. Проте диплом не затвердили, а фільм не потрапив на екрани. За нього режисера публічно звинуватили в «екзистенціалізмі», «занепадництві», «запозиченнях у "нової хвилі"». Утім, за свідченнями композитора фільму Володимира Губи, Сергій Параджанов настільки захопився фільмом, що жартома пропонував перейменувати київську кіностудію на честь Леоніда Осики.

 

 

Показ відбувається в рамках Soundtrack: Ukraine — фестивалю музики українського кіно. Чотирі дні, пʼять композиторів, 9  фільмів – з 13-16 червня.

 

Фестиваль Soundtrack: Ukraine  - це перший кінофестиваль саундтреків в Україні, він сфокусований на призму музики — на розуміння того, що саме музика «додала» сюжету, який контекст існував поза музикою, якою людиною вона написана, як створювався саундтрек України протягом сторіччя німого та звукового кіно.

 

Soundtrack: Ukraine прагне виходити за межі кіноекрана, дозволяючи глядачам побачити, як саме музика змінює,  рухає та доповнює кіносюжет. Головні частини фестивалю — кінопокази, цикл обговорень музики щодо кіно фахівцями, концерти, саме тому Фестиваль обʼєднує команди та простори кінотеатру «Жовтень», Національну філармонію України та Довженко-Центр.