Кінотеатр Жовтень

Вечір на Івана Купала

1 год 11 хв.

12+

Альфа
12+
Історичний
Драма

Про фільм

  • Вік:

    12+

  • Оригінальна назва:

  • Режисер:

    Юрій Іллєнко

  • Дата виходу:

    16.06.2024

  • Мова:

    українська мова

  • Жанр:

    Історичний, Драма

  • Тривалість:

    1:11

  • Виробництво:

    УРСР, Кіностудія імені Олександра Довженка, 1968р.

  • Сценарій:

    Юрій Іллєнко

  • У головних ролях:

    Лариса Кадочникова, Борис Хмельницький, Юхим Фрідман, Дмитро Франько, Борислав Брондуков, Михайло Іллєнко, Віктор Панченко, Давид Яновер, Костянтин Єршов

Закриття фестивалю Soundtrack: Ukraine.

Перед показом глядачам буде продемонстровано відеозвернення композитора Леоніда Грабовського, у якому він розповість про роботу над фільмом. 

Молодий селянин Петро закохався в доньку свого хазяїна, а дівчина відповіла хлопцю взаємністю. Все б нічого, та батько відмовляється віддавати доньку заміж за батрака. З горя Петро йде в шинок, де зустрічається з Басаврюком, якого всі вважають за диявола. Басаврюк пропонує Петрові страшну угоду, яка має допомогти хлопцеві отримати красуню в дружини.

 

Другий фільм Юрія Іллєнка як режисера-постановника, що був заборонений радянською цензурою так само як і його попередня робота – «Криниця для спраглих». В основу стрічки покладено однойменне оповідання Миколи Гоголя, де за розповіддю про українського Фауста режисер Юрій Іллєнко приховав справжню міфологічну історію України – від козацтва та татарських набігів до потьомкінських селищ та паломництва в Києво-Печерській Лаврі.

 

Проте навіть сьогодні фільм Іллєнка вражає своєю насиченістю та зображальною сюрреалістичністю, дивністю та химерністю образів. Під час зйомок, які проходили в урочищах біля села Бучак, нині затоплених Канівським водосховищем (ще один важливий історичний артефакт фільму), знімальна група фарбувала корів і гори.

 

Стилістика фільму багато в чому випередила свій час – в тому числі й незвичним візуальним рішенням та монтажем, який можна сміливо назвати передвісником кліпової естетики. А сам фільм, взагалі, можна сміливо називати першим українським фолг-горором.

 

Композитор: Леонід Грабовський

 

 

Показ відбувається в рамках Soundtrack: Ukraine — фестивалю музики українського кіно. Чотирі дні, пʼять композиторів, 9  фільмів – з 13-16 червня.

 

Фестиваль Soundtrack: Ukraine започаткований у 2024 році в Києві, він поєднує кіно (ігрові, документальні та анімаційні фільми), але сфокусований на призму музики — на розумінні того, що саме музика «додала» сюжету, який контекст існував поза музикою, якою людиною вона написана, як створювався саундтрек України протягом сторіччя німого та звукового кіно. 

 

Soundtrack: Ukraine прагне виходити за межі кіноекрана, дозволяючи глядачам побачити, як саме музика змінює,  рухає та доповнює кіносюжет. Головні частини фестивалю — кінопокази, цикл обговорень музики щодо кіно фахівцями, концерти, саме тому Фестиваль обʼєднує команди та простори кінотеатру «Жовтень», Національну філармонію України  та Довженко-Центр.